C-kullet

C-kullet

Mia & Frodos valper født 8.juli ca.kl.22

8.uke: Denne uken har vi brukt til å forberede oss på avreise. På 8-ukers kontrollen  29/8 viste det at Lillemor har hjertefeil. Vi drar på kontrolltime uka etter. Ultralyden viser en alvorlig hjertefeil. Hjertemuskelen er mye større enn normalt. Det gjør at ventrikklene er mindre. Hjerteklaffene fungerer nesten ikke og det er lekkasje mellom aorta og venen. Det vil si at vi kan ikke regne med at Lillemor blir gammel. Vi har henne på lånt tid.

7.uke: Denne uken har vi brukt på å trene på å kjøre bil. De har fått være med på flere turer med litt varierende resultat. Men det går bedre etter hvert. På 7-ukers dagen er vi på tur i skogen. Mamma er også med og alle tre følger etter moren. Det ser ut som de trives på tur. Jeg tror vi har fortrengt etter tidligere kull hvor mye rot som følger med små valper. De er tre stykker, men rote, det kan de. Det meste skal utforskes og bites på. Tydelig at de nå er klar for nye utfordringer. Vi skal nyte de siste dagene med mye kos. Men det er heller ikke så lett, for det har de ikke tid til.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

6.uke: Lillemor er blitt bra av infeksjonen. Det er full fart på gjengen. De er ute stort sett hele døgnet. Et par ganger inne for dagen, men der er de snar før de vil ut igjen. De er nesten helt avvent med melk fra Mia. Mandag er vi på besøk i et fjøs med kuer. Ingen var redde, og de lurte nok på hva det var slags skapninger. De kjører bil for første gang også. Det gikk veldig bra, ingen surking.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC  SONY DSC SONY DSCSONY DSC

5.uke: Lillemor har hatt litt uflaks. Forrige mandag ble det oppdaget et sår på tuppen av halen. Lørdag er vi hos veterinæren med henne. Antakelig er hun blitt bitt av de andre valpene under lek og hun har fått infeksjon i haletuppen. Hun får antibiotika og på 5.ukers-dagen fjernes tuppen. Valpene og mamma er stort sett ute hele døgnet. De liker ikke å være inne. Men pga Lillemors hale må de nå sove noen netter.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

4.uke: Alle de nye eierne har vært på besøk denne uken og valpene har fått navn. Hannen heter Niak, mens tispene skal hete Vanilje og Saga (hvem som er hvem er ikke bestemt enda). Det har gått litt trått med spisingen. Mia begynner så smått å venne de av med melk, så i slutten av uken får de tre måltider for dagen. Mandag ryddes hundegården og de er ute noen timer. Det liker de veldig godt. Mia har gravd et hi til dem. Pga usikker værmelding med fare for lyn og torden sover de natten inne.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSCSONY DSC

3.uke: Valpene oppdager hverandre. Lørdag får de mat for første gang. Menyen bestod av oppbløtt krakket tørrfor og eggeplomme. Alle spiste med litt varierende apetitt. Søndag var de ute for første gang. Det var sol og varmt. Men det likte de ikke noe særlig. Vektøkning denne uken er på mellom 450-550 gram. Mia er nå med på tur igjen. Hun trives med det, men hun er ikke i samme fysiske form som tidligere. Hun har en enorm matlyst, spiser dobbelt så mye som normalt.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

2.uke: Andre uken er preget av mye uro i kassen. Det er VARMT. Derfor flyttes de ned på kjøkkenet et par dager tidligere enn planlagt. En time etter flyttingen er det stilt i kassen. Den største tispen åpner øynene på dag 12. Alle tre har lagt godt på seg denne uken og de begynner å gå. Første ormekur blir gitt. Det har gått bra med Mia og operasjonsarret. Vi var en stund bekymret for betennelse, men med hyppig vask og bruk av tape og plaster har det gått bra.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC

1.uke: Vi er hjemme igjen like før midnatt. Når mor og barn er på plass lager jeg melk til Lillemor. Hun får flaske annen hver time og hun spiser med god apetitt. Kl.03 tar hun plutselig patten og har etter det pattet av moren. Hun er kvikkere om morgenen og vi har nå tro på at vi klarer å berge henne. Lillemor legger på seg for hver dag som går og veier 450g (lagt på seg 254g) etter en uke. Første uke har vært urolig. Den ekstreme varmen vi har påvirker alle sammen.

SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC  SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSC SONY DSCSONY DSC

Jeg må si jeg er mektig imponert over Mia. Hun hadde rier i timevis som endte i keisersnitt. Da hun kom til seg selv igjen viste hun nøyaktig hva hun skulle gjøre. Hun steller med de små og hun vil ikke forlate valpene. Jeg må dra henne ut, men hun gjør ingenting, hun skal bare inn igjen til de små. Maten får hun servert på sengen og hun spiser med god apetitt. Det er fortsatt varmt, så jeg har fått låne en vifte.

Fødselen: Natt til tirsdag 8/7 er forholdsvis rolig. Men om morgenen i sjutiden begynner hun å pipe. Hun er i gang med rier. Det meste av dagen foregår «etter boka». Inn/ut/inn/ut, piping, pesing og graving. Hun får pressrier kl.18.30. Kl.18.40 går fostervannet. «Etter boka» skal det da ikke gå lengre enn 2-3 timer før en kontakter veterinær. Tiden går……….. Jeg er ute flere ganger med henne slik at hun får gått på do og gått litt. Riene blir bedre etter det, men det kommer ikke noen valper. Kl.20.10 kontakter jeg veterinær. Han gir noen råd og ber meg ta ny kontakt etter 45min. Etter 45min er ståa den samme, så jeg får min svigermor til å kjøre oss til Finnsnes.

Undersøkelsen hos veterinæren viser at fosteret som sår fremst ikke er kommet ned i bekkenet. Det blir akutt keisersnitt. Jeg blir forberedt på at valpene kan være døde. Jeg tror dette må være de verste 45min i hele mitt liv…….

Men heldigvis er det liv i alle tre. To tisper og en hanne. Den ene tispen er veldig liten. Lillemor vil ikke patte av moren. Så vi reiser hjem med melkepulver og flaske.

Jeg skjønner vi har vært heldig som fikk beholde alle fire. Og jeg er kjempeglad for at jeg tok kontakt med veterinæren da jeg gjorde. Men jeg hadde en følelse på at noe var galt. Hadde vi kommet bare 1/2 time senere kunne utfallet blitt veldig annerledes. En stor takk til Lars på Finnsnes Dyreklinikk for kjempegod hjelp. Nå kjemper vi for at Lillemor skal klare seg, og så langt ser det veldig bra ut.

Uke 9: Plutselig får vi en ekstrem varme slik at både to og firbente sliter. I begynnelsen av denne uken merker vi at hun begynner å gjøre seg klar til fødsel. Hun peser mer enn tidligere (men her kan varmen og være årsaken), hun er urolig og graver. Tirsdag morgen 8/7 har hun fått rier. Det skal bli en mer dramatisk fødsel enn ønsket. Se mer under «Fødsel».

Uke 8: Det begynner å bli tungt å gå på tur. 2.juli er siste gang jeg har henne med på tur på en liten topp. Vi gjør klar valpekassen og «remediene» for valpefødsel settes frem.

Uke 7: Hun har matlyst som en hest. Fredag 27.juni er vi på røntgen. Der ser vi tre valper. Hun har lagt på seg 1,3kg siden 11/6.

Uke 6: I slutten av denne uke merker vi at hun får større mage. Er fortsatt i fin form.

Uke 5: Matlysten tar seg opp igjen. Ellers er det ikke noe spesielt som skjer denne uken.

Uke 4: Spiser bedre. Sover mye. Onsdag 11/6 på dag 33 i drektigheten er hun til ultralyd. Hun har valper, men fordi hun er kommet så langt som hun er, er det vanskelig å telle valpene. Det telles 2-3stk. Så da blir det røntgen litt senere i drektigheten.

Uke 3: På slutten av uken avtar matlysten og hun sover mer. Hun «sliter» når vi er på tur, så det blir noen turer uten henne. Vi oppdager at hun har fått jur. Og for oss som enda ikke har fått bekreftet at hun er drektig er dette et godt tegn. I slutten av denne perioden får hun være med på tur igjen. Hun får bestemme farten selv.

Uke 2: Matlysten er fortsatt god. Vi må passe på hva som står på bord og benker, for hun feier over det meste. Ute i skogen er hun «daff». Ikke samme farten som tidligere.

Uke 1: Jeg hentet Mia på Hatteng søndag 11.mai. Mia og Frodo parret før vi dro der fra. Hun har hatt dårlig matlyst de siste dagene, så det første hun gjør når vi kommer hjem er å spise en stor skål mat. Matlysten fortsetter hele uken. Det er ikke måte på hvor mye hun vil spise. Til slutt må jeg begrense henne.

Foreldrene til C-kullet: 
Lejonbols Queen Morgan Le Fay:          NUCH Vitkinds Zimbad af Magne:Mia                                              FrodoSONY DSC                    Frodo

Diverse opplysninger:

Mia Frodo
Reg.nr S21607/2008 S34030/2008
Født: 11.02.2008 24.04.2008
Høyde: 54cm 57cm
Vekt: 24kg 27kg
HD A A
AD Fri Fri
Øyelysing ua x 4 ua (øyehår mild grad)
Gonoskopi rette vinkler rette vinkler
Beste utstillingsresultat Flere Cert, sist aug-12 NUCH

Om Frodo: Frodo bor hos Line og familien i Hatteng på kennel Frandolabben. Han kom fra Vitkinds kennel i Sverige sommeren 2008. Han er ganske rolig av seg og en skikkelig god kosehund. Samtidig er han veldig glad i å jobbe, og gir alt både foran pulken, med kløv og på lydighetstrening. Han er sosial med godt kroppsspråk og fungerer godt sammen med andre hunder og mennesker. Ellers har han som hobby å spise alt av smuler og rusk fra gulvene, derav tilnavnet støvsuger’n. Han er nyskjerrig og morsom og meget lærevillig og han gjør alt for en godbit. Eksteriørmessig er han også veldig bra og er norsk utstillingschampion.

Om Mia: Mia er vår «førstefødte» og kom til oss fra Lejonbols kennel i Sverige i april 2008.  Mia har et herlig gemytt. Hun er snill, god og lydig. Hun elsker å ligge i sengen å kose om kvelden. Hun er godt vant til barn og voksne i alle aldre. Vi har snørekjørt litt. Når hun er motivert trekker hun godt, men det hender hun går lei. Mias og vårt første valpekull ble født 5.april.2001. Hun fikk fire valper: 1 tispe og 3 hanner. Akkurat passe stort kull for oss alle som ikke hadde vært med på dette før.

Da jeg nå skulle finne ny hanne til Mia ønsket jeg å finne en hanne med god helse, gode trekkegenskaper og et gemytt a la Mia. Det tror jeg at jeg har funnet i Frodo og både jeg og Line er veldig spent på denne kombinasjonen.

Valpenes stamtavle:

Innavlsgrad beregnet på 6 generasjoner: 1,611%

Lejonbols Queen Morgan Le  Fay SV-04                   Lejonbols Mozart FIN S LT UCH                                    Eucham`s Azzia Arctour
Lejonbols Snowstar Of X-Masday
Dragviken`s Gloria Af Lejonbol Newsam`s Laurence Oliver
Dragviken`s Down By The Riverside
NUCH                            Vidkind`s Zimbad Af Magne
PDP                  Svartisens Magne PDP, SUCH                                       Sun Master`s Got-Stuff
SE NO UCH                                   Mamuska`s Fabulous Snowqueen
Dragviken`s Love A Rainy Night Vidkind`s Jarevan Jr Of Oskar
Dragviken`s Can`t Buy Me Love

Legg inn en kommentar